Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Iaido

Wat is Iaido?

Iaido is een gevechtskunst waarbij men kata’s (opgelegde oefeningen) uitvoert door middel van de Iaito (een Japans zwaard).

Iaido betekent letterlijk “de kunst van het vloeiend trekken van het zwaard”. Elke kata begint vanuit een natuurlijke houding, staand of zittend op de knieën, met de zwaard in de schede. Wat erna gebeurt hang af van welke kata men uitvoert, maar elke kata bevat de volgende onderdelen:

  • Nukitsuke: trekken van het zwaard, gevolgd door een snijdende slag
  • Kirioroshi: de snijdende slag of steek, opvolgend na de nukitsuke
  • Chiburi: het (symbolisch) afschudden van het bloed van het zwaard
  • Noto: het terugsteken van het zwaard in de schede

Het beoefenen van Iaido gebeurt alleen. Een deel van de discipline bestaat eruit de kata in zo’n manier uit te voeren dat de Kasso Tekki (denkbeeldige tegenstander) haast zichtbaar wordt voor beoefenaar en omstaanders.

Zen Nihon Ken Renmei Iaido

De stijl waar iedereen in de Kendo-Federatie in begint is ZNKR Iaido (soms ook in spreektaal afgekort naar Zen Ken Ren). Dit is de stijl die opgelegd werd door de Japanse Kendo-Federatie. Dit is de stijl waarin men onze examens aflegt en competities in uitvoeren.

Muso Shinden Ryu

Dit is de Koryu (oude school) die wij beoefenen. Vanaf dat een iaido-beoefenaar geïnitieerd is in ZNKR, gaan we deze stijl ook bijbrengen. Het interessante aan een Koryu is dat men soms wel herkenbare kata’s terugvinden vanuit ZNKR, maar hier en daar toch verschillen in details. Het herkennen en kunnen afscheiden van deze verschillen, samen met de bijkomende kata’s, zijn een belangrijk onderdeel voor de vorming van elke beoefenaar.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: